Green Light for new Family Homes in Earls Court

The London Borough of Hammersmith & Fulham has granted planning consent to Favorwell Ltd, an associate company of Cockpit International, an international real-estate developer based in Singapore, for Dexter Moren Associates design of nine family-sized townhouses on Lillie Road, Earl’s Court.

This is a rare example of a development which provides new spacious family homes in the heart of London that also have the benefit of private outdoor space and off-street parking. The project was designed to support the Council’s intent to deliver more housing suitable for families. Planning success was also enhanced by the positive consultation process undertaken with local neighbours.

A new street frontage is created by the pair of houses facing Lillie Road, with another seven houses forming a terrace behind, looking into a new ‘mews-style’ urban space with a shared surface and extensive boundary landscaping.

The concept for the design of the houses is to create generous living spaces flooded with natural light and offer surprising spatial relationships between the inside and outside of each property. This is achieved through the physical connections between living areas and private courtyards arranged over multiple levels, as well as a continuous visual connection between the central atrium staircase and the outside amenity spaces.

The external facades offer a play of high quality materials, elegantly proportioned shapes, and protruding and recessed planes to provide a strong rhythm and unified architectural expression across the mews whilst clearly identifying each property as an individual home.

Nikolaj Mitens, Associate at Dexter Moren Associates said, “We have been lucky enough to work with clients, who were committed to providing family-sized townhouses of the very highest spatial quality and who have been truly supportive of our innovative solutions and contemporary architectural style.”

The scheme was previously featured at New London Architecture’s Housing Exhibition chosen for demonstrating a new London vernacular of the traditional terraced street.